首页 >> 学术动态 >> 正文

2016-04-18  点击:[]

【论文】胡劲松, 季雅萍, 郭彩云, 徐如乾:考虑缺货的模糊随机缺陷生产系统 控制与决策 2011.02

中文摘要:针对不可靠的生产过程,研究了生产故障时间为模糊随机变量且允许缺货的缺陷生产系统.建立含缺货费和模糊随机重修费的经济生产批量模型.基于可信性理论,建立其期望费用模型,揭示了费用函数的性质,并证明了使费用最小的最优生产时间的存在性和唯一性,从而确定了最优生产时间的上下界.基于此,设计了最优生产时间的二分法求解过程.最后通过算例验证了所提出模型的有效性,并分析了缺货费用、重修费用和缺陷产品比例对最优生产策略的影响.

Abstract:To settle the imperfect production process, an imperfect production system with fuzzy random deteriorating process under allowable shortage is investigated. The economic production quantity(EPQ) model including shortage cost and fuzzy random rework cost is established. Based on the credibility theory, the expected average cost per unit time is derived, and then the properties of the cost function are revealed. The optimal production length which can minimize the expected average cost is proved to exist and be unique, and the upper and lower bounds of the optimal production time are determined. Bisection method for the optimal production length is designed. Finally, a numerical example is presented to show the effectiveness of the proposed model and illustrate the effects of the shortage cost, rework cost and the defective item ratio on the optimal production policy.

上一条: 我系贺广明老师做客青大名师讲坛,讲述“现代管理之父德鲁克的成长经历与智慧”
下一条:【论文】于婧 陈东景:基于灰色系统理论的海洋主导新兴产业选择研究