首页 >> 学术动态 >> 正文

2014-04-21  点击:[]

【论文】胡劲松, 闫伟:负指数折扣模糊报童问题Stackelberg 均衡策略 计算机集成制造系统 2009.06

中文摘要:面对市场模糊需求,以制造商为第一视角,建立了一主多从的两层决策系统中负指数型一致性数量折扣和非一致性数量折扣报童模型。该模型不仅可实现一般文献中求解折扣价格的目的,还可计算出起始折扣点(或折扣区间) ,从而更现实地指导决策。结合模糊模拟技术与遗传算法,设计了混合智能算法对模型进行求解。算例分析表明,当制造商采取负指数型非一致性数量折扣时,各批发商订购量将达到市场需求极大值,既能增加系统内各决策者利润,又避免了市场断货现象。

Abstract:To satisfy fuzzy market demands, bi2level decision models for system which included a single leader and multiple followers were present ed from the perspective of manufacturer, wit h consistent and inconsistent negative exponential quantity discounts respectively. Not only could these models obtain wholesale price in genenral litera2 tures, but also could get the initial points ( or intervals) of quantity discounts. To solve these models, a hybrid intelligent algorithm based on fuzzy simulation and genetic algorithm was developed. Numerical example showed that, when manufacturers adopt ed inconsistent negative exponential quantity discounts, every wholesaler orders quantity would achieve maximum value of demands, thus increasing each decision2makerps profit and avoiding shortage phe2 nomena as well.

上一条:【论文】胡劲松; 郭彩云:含缺货且缺陷产品可修复的模糊生产库存模型
下一条:【论文】Jin-Song Hu; Hui Zheng; Cai-Yun Guo; Ya-Ping Ji:Optimal production run length with imperfect pr