首页 >> 学术动态 >> 正文

【论文】胡劲松; 郭彩云:含缺货且缺陷产品可修复的模糊生产库存模型

2014-04-21  点击:[]

中文摘要:当生产的产品含有缺陷时,经典的经济生产批量模型不再适用。为更好地解决现实生活问题,提出了一些新的模型。基于检验速度的不同,建立了两种含LR模糊缺陷率、模糊废品率、修复成本且允许缺货的经济生产批量模型。运用符号距离和简单代数方法,确定了模糊模型的最优生产策略。通过理论分析揭示了模型1和模型2的关系。结合算例,分析了产品缺陷率、废品率的模糊性和检验速率对最优生产量和最小成本的影响。

Abstract:Classical Economic Production Quantity ( EPQ) model was not appropriate when produced products contained imperfect items. T o deal with this problem, new models were proposed. Two EPQ models with fuzzy defectrate, fuzzy reject rate, backorder and reworking cost were constructed based on different product screening rate. The optimal production policies were determined using a simple algebraic method and signed distance to solve the fuzzy models. The relationship between model 1 and model 2 was revealed through theoretical analysis. Numerical examples were provided to examine the impact of screening rate, fuzziness of defect rate and reject rate on the optimal production quantity and minimum total cost.

上一条:【论文】孙浩,达庆利:考虑渠道权力结构和风险规避的闭环供应链差异定价机制研究
下一条:【论文】胡劲松, 闫伟:负指数折扣模糊报童问题Stackelberg 均衡策略