首页 >> 学术动态 >> 正文

【论文】周升起,郑玉琳,兰珍先:“入世”十年来的中国对外直接投资:特征、困扰与思考

2014-03-19  点击:[]

“入世”十年来的中国对外直接投资:特征、困扰与思考

周升起 郑玉琳 兰珍先

(《世界经济研究》,2011年第12期)

内容提要 “入世”十年以来,中国ODI实现了持续快速增长,在全球的地位迅速提高。在发展方式上,中国ODI具有明显的“政府推动型”特征,在投资动机上,中国ODI则具有“效率寻求型”和“资源寻求型”特点。快速增长下的中国ODI,仍然受到歧视性并购审查、海外投资企业经营业绩不佳以及国际投资环境趋紧等问题的困扰。摆脱上述困扰,应提高非国有企业ODI积极性,建立适应海外市场环境的企业运营机制,健全对外投资风险管理机制。

关键 词 “入世” 对外直接投资 跨国并购

On China’s Outward Direct Investment Developing afterWTO accession

Zhou Shengqi Zheng Yulin Lan Zhenxian

Abstract:China’s ODI (Outward Direct Investment) has maintained a rapid growth rate since she entered into WTO on 11 Dec. 2001. A “government - driven” way of growth and “profit-seeking”, “resource-seeking” purpose of investment can be seen from the development process of China’s ODI. There still exist several troubles with China’s ODI, which include cross-border M & A applications often meeting discriminative review, poor performances of oversea enterprise’s operation and management and the tightening international FDI policies. Togetoutofthetroubles, more ODI originating from private enterprises should be encouraged, an adapted operation and management mechanism should be established in oversea enterprises and a sound risk control system should be built for oversea firms.

Key Words: WTO accession ODI Cross-border M & A

上一条:【论文】周升起:中国创意服务贸易及国际竞争力演进分析