首页 >> 学术动态 >> 正文

2014-03-19  点击:[]

中国创意服务贸易及国际竞争力演进分析

周升起

(《财贸经济》,2012年第1期)

内容提要:随创意产业日益成为世界各国经济发展的战略重点,创意服务贸易也得以快速发展,成为全球服务贸易增长的重要推动力。中国创意服务贸易增速远远高于世界平均水平,且自2004年起由贸易“逆差”转为贸易“顺差”,但在全球所处地位仍然偏低,仍具有巨大的市场发展空间。按照TC指数和CA指数计量的中国创意及相关产业服务的国际竞争力,目前仍处于较低水平,但逐渐提升的演进趋势明显。为逐步提升中国创意服务国际竞争力,应尽快建立创意服务统计信息系统,把创意服务作为服务贸易的“战略性新兴产业”培育和扶持,采取有针对性的政策措施引进创意服务业发展所需稀缺生产要素,并建立创意服务发展部门间政策协调机制。

关键词:创意服务;创意产业;国际竞争力

An Analysis on China’s Creative Service Trade and Evolution of it’s Competitiveness

ZHOU Shengqi(Qingdao University, 266071)

Creative service trade, which is becoming a powerful drvier of global trade development,has achieved rapid growthin recent years, along with the creative industry’s fast rising as astrategic priority of developed & developing economies.The growth rate of China’s creative service trade is much higher than that of world average and China’s balance of trade has changed to surplus from deficit. However, China’s status in world creative service trade is still in the lower position. The international competitiveness of China’s creative and related service is also at a lower level, but showing a gradually enhanced trend, according to the results measured by TC index and CA index. To make the competitive strength of China’s creative service fast grow, creative and related service should be fostered as astrategicemerging item ofChina’s service industry; theurgently needed scarce factors of production should beintroduced and bred; astatististical information system for creative service trade and an inter-ministerial institutional mechanism to steer the development of creative service should be established.

Keywords:Creative Service, Creative Industry, International Competitiveness

上一条:【论文】周升起,兰珍先、付华:中国制造业在全球价值链国际分工地位再考察
下一条:【论文】周升起,郑玉琳,兰珍先:“入世”十年来的中国对外直接投资:特征、困扰与思考