首页 >> 学术动态 >> 正文

2014-04-21  点击:[]

【论文】胡劲松;赵光丽:具有损失规避零售商的模糊供应链网络均衡 控制与决策 2014

中文摘要:针对模糊市场需求情形,研究了具有损失规避行为零售商的无缺货成本的供应链网络均衡问题.利用模糊事件的可信性测度理论,推导了具有分段线性效用函数损失规避零售商的模糊期望效用模型,揭示了其凹性性质.此外,利用变分不等式理论,描述了制造商、零售商以及消费者的最优行为,进而,构建了网络均衡模型.为简化网络均衡条件,揭示了制造商与零售商内生交易定价机制的等价关系.最后,数值分析了市场需求的模糊性与损失规避系数对网络均衡的影响。

Abstract:Under fuzzy demand, the supply chain network equilibrium, in which loss-averse retailers’ shortage cost is not involved, is examined. The expected utility model of retailers with piecewise-linear loss aversion utility function is derived by the credibility measure of fuzzy event, and its concavity property is revealed. In turn, the optimal behaviors of manufactures, retailers and consumers are modeled by the variational inequality, the network equilibrium model is then built. It is proved that manufactures’ pricing mechanisms are equivalent to retailers’ at equilibrium in order to simplify network equilibrium conditions. Finally, the impact of fuzzy demand and loss-averse coefficients on network equilibrium is illustrated by numerical example.

上一条:【论文】胡劲松;孙浩;李增强;胡小根;周岩;张桂涛:存在产能和价格限制的模糊供应链网络均衡算法
下一条:【论文】WANG Lei,LIU Jia-peng:Study on different strategies of sales promotion considering negative spil