首页 >> 学术动态 >> 正文

2014-04-21  点击:[]

【论文】胡劲松; 徐元吉; 刘芳霞; 王丛丛:具有模糊需求的多商品流供应链网络均衡研究 控制与决策 2012.05

中文摘要:研究由多个相互竞争的制造商与多个相互竞争的零售商组成,且零售商处面临模糊市场需求、存在差异性的多商品供应链网络均衡问题。运用logit模型刻画消费者的随机选择行为,利用模糊事件的可信性测度推导零售商的模糊期望利润,借助有限维变分不等式理论构建具有模糊需求的多商品流供应链网络均衡状态满足的变分不等式,并分析了供应链网络均衡解的存在性和唯一性。最后,结合算例讨论了需求的模糊性对供应链网络均衡的影响。

Abstract:A competitive supply chain network equilibrium model with multi-differentiated products is studied, which comprises noncooperative manufactures and retailers with fuzzy market demand. Multinomial logit model is used to analyze consumer’s stochastic choice of multi-differentiated products in order to describe the consumer’s preference. The expected profit of retailers is derived by credibility measure of fuzzy event. The supply chain network is developed based on finite dimensional variational inequalities associated with the various decision makers. Existence and uniqueness of the supply chain network equilibrium are analyzed in detail. Finally, the impacts of fuzzy demand on supply chain network equilibrium are illustrated through numerical examples.

上一条:【论文】胡劲松;李增强;胡小根;周岩;张桂涛:具有产能约束和价格干预的供应链网络双渠道均衡
下一条:【论文】胡劲松; 刘芳霞; 徐元吉; 徐如乾; 周岩:随机模糊需求报童问题