院系中心

MPM

2016-05-16  点击:[]

项目是完成某一规定目标的、有组织的独特性、一次性努力,项目管理是在完成项目的各活动中有效地整合人力、财力、物力、信息、科学技术和市场等资源以实现项目干系人对项目的要求。本工程领域培养从事项目决策、计划、实施、评估等项目全寿命期管理工作的复合型、应用型高级工程管理人才,涉及建设工程、信息工程、制造工程、农业工程、国防工程、能源工程、环境工程等行业项目和相关服务项目。研修的公共课有:自然辩证法、外语、信息检索、知识产权、研究方法与论文写作、计算机应用基础,专业基础课有:工程数学(运筹学、统计学等)、管理学、工程经济学,专业课有:项目管理学(概论及其他专业课中未涵盖的项目管理知识)、项目计划与控制、行业应用案例、行业法律法规、IT与项目管理软件应用,以及根据不同工程行业、培养单位和培养对象的具体情况设置的技术、经济、法律和管理等方面的选修课程,如项目评估、项目融资、风险管理、环境影响评价、采购管理、财务管理、人力资源与沟通管理、安全管理、质量管理,等等。

Brief Introduction to the M.Eng. of  Project Management

Project management is to utilize effectively various resources (human, finance, materials, information, science and technology and market etc.) during carrying out the activities of a project so as to meet objectives of every parties and persons related to the project. The M.Eng.(PM) programme is to train high-level, comprehensive and application-oriented engineering management professionals specialized in carrying out project management including decision-making, planning, execution and evaluation/review etc. during the life-cycle of projects which may be the engineering projects and relevant service projects in construction, information technology, manufacturing, agriculture and national defense industries. The core courses include: natural dialectics, foreign language, information searching, intellectual property, research methods and thesis writing, computer application, mathematics (operational research and statistics etc.), management, economics, project management, project planning and control, case studies, laws and regulations, applications of IT and PM software, as well as other relevant courses of engineering/technology, finance, law and management.